Den usikre dagen for 2 år siden

I dag er det 2 år siden jeg satt sammen med mamma på Bryst Diagnostisk Senter i Tromsø, uvitende og ved godt mot. Det var jo bare en fettkul…
 

Crossed fingers with breast cancer ribbon
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Hvorfor hadde jeg tatt med mamma? Var det hun som tilbydde å være med, eller ble det bare slik. Husker ikke, men glad for at hun var der. Det var mye forsinkelser den dagen, tiden tikket og gikk. Kaffen ble kald og kannen tom, de flittige hvitkledde ordnet opp. Det ble min tur, ikke visste jeg hva man gikk til.

Mammografien klemte puppen pannekakeflat! De fant noe, det måtte de jo ha gjort. Det ble trippeldiagnostikk og puppeklemming var bare første akt. I andre og tredje akt ble det ultralyd og biopsi. Jeg så nåla bli skutt inn i puppen på ultralyden, jeg lo… Det var fortsatt ufarlig, uvitende. Unge mennesker får ikke kreft. 

Tiden tikket og gikk, uroligheten kom til syne på venterommet. De flyttet oss til noen stoler lengre bort i gangen. Kanskje var mamma mer urolig enn meg, kanskje var hun mer bevisst på hvordan livet kan gi deg noen kraftige slag i trynet. En pleier hentet oss, noe sank inni meg når hun ba meg ta med mamma. Var det livets realitet som begynte å synke inn?

Kirurgen var rolig, han så på meg. Sykepleieren satt ytterst på stolen, som om hun var klar til å bykse framover i et reddende svalestup hvert øyeblikk. Hans ord er brent fast i hukommelsen, det ser ikke friskt ut, men vi kan ikke si sikkert enda. De måtte farge prøvene lengre, hva nå enn det ville si. Hodet mitt stoppet, det visste ikke hvordan det skulle reagere. Vi avtalte at han skulle ringe meg straks han visste svaret…

Dagen etter ringte telefonen, det var kirurgen. Toneleiet hans var mer anstrengt, mer seriøst, det ser ikke bra ut sa han. Hjertet sank, magen knøt seg. Han forberedte meg på at det ville bli en operasjon, han ønsket å se nærmere på kulen. Egentlig hadde de ikke kapasitet til noen operasjonen den måneden, men han skulle få meg inn tidlig. Gjorde en avtale om at han skulle ringe tilbake straks han visste om det virkelig var kreft…

Fortsettelse følger Torsdag 4.august (måtte korrigeres fra onsdag, gjorde samme feilen som i fjor ang dagene)

En følelsesladd hilsen

Mia

#kreftbehandling #bds #unn #markering #toår #kreft #brystkreft #diagnose #tilbaketillivet #helse

Utnyttet godværet

Det har vært noen nydelige dager i Tromsø, slikt må utnyttes til det fulle. Joda, en fra mer eksotiske deler av landet ville kanskje sagt det var hustrig, å på et vis ha rett. Var ikke akkurat shorts-vær i mine øyne, men man må se hvor man bor! Det er også grunnen til lite blogging den siste tiden, kan ikke sitte inne å knaste på knastaturet når de store gule herligheten står høyt på himmelen.

Tok mest bilder for å terge mamma og søster som satt i et tåkehav oppe i Finnmark.

Den brua altså, sniker seg med på de fleste bildene uansett om man står på øya eller fastlandet.

Jesper var også fornøyd i går, han nektet å flytte seg fra gresset, raringen min. Er en grunn til at jeg bruker å kalle han Ferdinand, vil helst bare ligge eller sitte ute å sniffe på blomstene, nyte livet.

Herlighet vi har en bra nydelig og sjarmerende hund 

Kveldssola meldte sin ankomst, å malte landskapet oransje. Fantastisk nydelig å være ute på denne årstiden!

Bør virkelig bli flinkere til å ha kamera med når man drar ut på Pokemon jakt, da hadde man sluppet å knipse med mobilen… blir alltid litt trist når jeg ser bildene etterpå. Men man skal jo bære alt med seg også, kan fort bli mye med powerbank og alt annet nødvendig Pokemon Go utstyr.

Det ryktes (aka værmeldingen) at det vil komme regn framover, husk at det ikke er noen unnskyldning. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! Jeg skal ihvertfall bruke mye tid utenfor hjemmet denne sommeren. Har en hel vinter å barrikadere meg inneomhus.

PS: Mamma og søster, ikke ta med dere skitværet hjem takk!

En solskinnshilsen

Mia

#sol #sommer #sommerinord #hverdag #ute #friluft #vær #nordnorge #tromsø

Utnytter godværet på to hjul

Fatiguen har ikke vært helt snill med meg den siste tiden, selvfølgelig måtte kroppen være muggen når sola tittet fram på himmelen. Sta som jeg er tenkte jeg, vi har nok av dager med dårlig vær, jeg SKAL utnytte de gode. Bestemte oss for å sykle en tur til Pyramiden (kjøpesenter), det var herlig med frisk sommerluft i lungene. For ikke å snakke om hvor mye D-vitamin jeg får i meg, nå bør nivåene komme seg opp til normalen.

Vi tok en del omveier og stikkveier på turen, var blant annet innom Eurospar oppe i Tromsdalen for å kjøpe oss litt drikke. Det var lekende lett å komme seg opp alle bakker, men samtidig følte man at man trødde. 

Det tok ikke lange tiden før man ankom Pyramiden, vi tok oss en tur rundt senteret før vi bestemte oss for å sykle opp på taket.
Jeg ventet som ei vaktbikkje rundt syklene imens Sigurd sprang inn å kjøpte oss en kald herlig is.

Vi ble værende der en stund, var så nydelig og varmt, ikke et vindpust. Kjente varmen gjorde godt for kroppen som ellers føler seg ganske mørbanket, den ble snillere og mykere på et vis.

Været var alt for nydelig til å dra hjem, så vi suste lett forbi og dro til mamma i Kroken en tur. Også nå tok vi omveier og stikkveier, hvorfor ferdes rett fram når man kan se og oppleve så mye på turen?

Det ble noen stopp histen og pisten, mest for å fange Pokemons skal jeg ærlig innrømme. De veiene vi hadde valgt var det ikke så veldig mye slikt på, så vi stod ikke i ro hele tiden.

Omsider kom vi fram til mamma, der nøt vi en iskald boks Pepsi Max og dagens andre is. Men solstrålene er dyrebar, vi kunne ikke være inne for lenge. Når isen var spist og pepsien borte hoppet vi på syklene å dro hjemover.

Angrer ikke et sekund på at jeg trosset fatiguen. Den friske lufta gjorde godt, kroppen ble snillere i varmen, og jeg kunne velge hvor mye motstand sykkelen skulle gi. El-sykkel er rett og slett genialt, spesielt for oss som trenger litt hjelp. Tråkket oss rundt ca. 18 km i går, djevelsk stolt!

En sykkelglad hilsen

Mia

#kreftforeningen #vardesenteret #elsykkel #sol #sommer #kildentiletrikereliv #dvitamin #pokemon #is #sommerogsol #nyterlivet #fatigue #helse #tilbaketillivet #hverdag #stolt #sykkeltur

Full fres med Lure Party!

I går ble det for andre gang arrangert Lure Party i Kirkeparken, det er Pokemon Go Tromsø som står bak arrangementet. Nå som appen er utgitt i Norge har spillet eksplodert, det ble med andre ord enda flere som deltok på Lure Party i denne omgangen. Er det en ting jeg liker, så er det å observere mennesker in action. Kan da ikke være den eneste som finner slikt interessant? 

Måtte se utover parken til tider, hvem er alle disse folkene? 

Det var stor aldervariasjon på de oppmøtte, men en ting hadde alle tilfelles, de kom for å spille. Jeg våger faktisk ikke tippe antall, mange flere enn sist ihvertfall. Dette spillet er virkelig for absolutt ALLE, uansett alder. Det var barn som sprang med foreldrenes telefon, ungdom som stod samlet, og godt voksne etablerte folk som kom å tok del i en felles interesse. Samtalene gikk og latteren satt løst hos de fleste. Vi ordnet camp på plenen med pledd, inviterte de jeg så til å sitte sammen med oss, men noen er jo litt blygere enn andre.

På bildet vises ikke nært alle som var der, det er folk stående bak og på siden av meg også. Alle mulige sitteplasser var tatt i den lille parken vi har her i Tromsø.

iTromsø kom å tok noen bilder fra dagen, se bilder fra Pokemon-jakten i Kirkeparken. Bakhodet mitt ble forært en plass i lokalavisen gitt. Og det første jeg tenkte, må få farget håret, ser ut som jeg har fått måne… 

Den beste fangsten

En ny og bittelitt bedre Goldduck takker man virkelig ikke nei til. Fikk egentlig Jynx før vi kom til parken, men det var ihvertfall i byen. Endelig fikk jeg en med mer enn 40cp, og de som har vært på noe vis bedre stikker alltid av fra meg. Jeg har faktisk enda ikke rukket å se igjennom alt man fikk siden serverne datt ned i går kveld.

Har du vært på slike tilstelninger før?

Hilsen Pokemon-trener

Mia

#pokemonGO #pokemon #itromsø #kirkeparken #lureparty #pokemongotromsø #folksomt #spill #gaming 

El-sykkel Bonanza takket være Vardesenteret

Vi var så heldige som fikk låne el-sykkel fra Vardesenteret idag. Tenk, jeg har ikke syklet siden jeg var barn… Det er virkelig sant at man aldri glemmer slike gamle kunster.

Du tenker kanskje at det er juks med el-sykkel, men tro meg man må bruke føttene å trø rundt. Men joda det gjør det hele litt lettere, man får jo hjelp av batteriet. Noe som er optimalt for en kropp som fort blir utslitt av fatigue. Ikke eier jeg muskler heller, de forsvant under og etter behandlingen. Kanskje vil jeg få bedre styrke i bena? 

Startet turen fra Vardesenteret på UNN

Startet forsiktig, hadde den på low så batteriet ikke tok helt over. For ei fart! Vi kom til en liten grusbakke, bestemte meg for å trille sykkelen. Plutselig hoppet framhjulet av, skal si jeg skvatt. Det første jeg tenkte var, gu så bra at jeg IKKE var syklende i full guffe!Den klipsen på hjulet hadde gått opp, altså bare en bagatell som gjorde at hjulet hoppet av. Sigurd fikset det kjempefort, så fortsatte vi. Men han ødela glassbeskytteren på mobilen min i prosessen, snøft. Jeg var enda litt skjelven, så torte ikke peise på med full fart. Tok et ekstra stopp i Breivika for å samle hodet litt før vi tråkket videre. Gubben betrygget meg, hjulet sitter på nå…jeg lover!

Tromsøbrua var en lek!


Opp brua testet vi high funksjonen, da tar virkelig batteriet over å kjører på oppover brua. Man får litt Brelett reklame følelse over det hele, nanananana. På vei ned brua slo vi av alle funksjoner å bare trillet.

Ble fort litt tøffere!
Det tok ikke så lang tid før jeg ble varm i trøya, lydeffekter ble laget idet jeg føyk forbi Sigurd. Øøøøøøøøørn!!

8,6 km unnagjort på en times tid! Ikke verst med tanke på at vi mistet ett hjul og måtte stoppe litt på grunn av nerver i etterkant. Hadde litt regn og vind på turen, men kan ikke si det var ille. Alt i alt en fantastisk sykkeltur sammen med min kjære. Gleder meg allerede som et barn til neste tur ut.

Tusen takk!
Tusen takk til Vardesenteret som gjør det mulig for slike som meg å komme seg litt ekstra ut. El-sykkel er et fantastisk hjelpemiddel som man kan bruke til å gradvis komme seg til hektene igjen. Det sies jo at fysisk aktivitet er det som hjelper mot kreftrelatert utmattelse, også kjent som fatigue. Ikke minst ypperlig til de som har nedsatt funksjon i kroppen, eller er sliten under og etter behandling. Men vil tro pårørende også kan nytte godt av å komme seg ut i frisk luft. 

Her blir det El-sykkel Bonanza!

En sykkeglad hilsen

Mia

#vardesenteret #kreftforeningen #elsykkel #sykkeltur #fatigue #senskader #ettervirkning #utpåtur #startproblemer #helse #bonanza #brelett #unn #hverdag #tilbaketillivet

I bakvendtland…

Der kan alt gå an, der er de like tøysete og rare alle mann. Ja, slik går ihvertfall sangen. Det slår meg at de aller fleste som ikke gamer har et syn på gamere som asosiale personer låst framfor datamaskinen. Det er faktisk ganske få som er låst fast, de fleste har vanlige liv med jobb, skole og familie. De er en hobby, slik som du sitter å strikker eller skrur på biler. 

Mange av disse gamerne som har blitt anklaget for å kun sitte inne framfor en skjerm har nå trekt ut i friskluft. På en og samme gang fyltes gatene med ivrige spillere i alle aldre som jakter på Pokemons. Du ser de løpe og rope til alle rundt -DET ER EN JYNX HER BORTE! Noen klager faktisk på at de er aktiv også… gi dere! Er det ikke fint at så mange mennesker er ute i sommer uansett vær? Selv helsedirektoratet har uttalt at de ser den positive siden ved dette spillet.

Men så datt serverne ned i går… Det er ganske så ironisk at de samme gamerne mistet muligheten til å være UTE å spille! Vi kjørte litt rundt sent i går kveld, så stille og rolig. Ingen som sprang rundt å lette etter Pokemons. Nesten som en spøkelsesby… ihvertfall på fastlandet. Etter dager med høy aktivitet ute var det litt skremmende.

Håper på bedre servere idag, slik at vi får vært mye ute i regn og vind! 

En spilleglad hilsen

Mia

#gaming #spill #aktiv #pokemongo #ute #pokemon #aktivsommer #goaktiv

Hvordan få mange spilletimer med Pokemon Go uansett vær og vind

Aldri før har jeg kommet i prat med så mange hyggelige fremmede, felles interesse bringer folk sammen. Vi har vært ute fra tidlig på dagen til sent på kvelden, uansett vær og vind. Ekte nordnorsk sommer med sol, vind og regn!

Nydelig kveldssol i går

Vil du oppleve litt ‘snø’ så er det bare å ta en tur til kirkeparken

Selv om det ser idyllisk ut var det surt og kaldt begge dagene. Om du ønsker å spille i mange, mange, mange timer uten å fryse ræva av deg her i nord så er det bare å drite i å se pen ut. Pro tip nummer en, kle deg etter været så får du mer kos ut av spillingen. Kanskje unngår du også å bli syk, det hadde vært rimelig kjedelig å ligge til sengs når resten er ute å fanger Pokemons!

Det er ikke så vanskelig:

Trinn 1. Superundertøy er genialt!

Trinn 2. Lue, skjerf, fleece, ei god jakke,  turbukse og tursko!

Trinn 3. Nyt tiden ute alene eller i godt selskap (noen ganger kan det være godt med egentid også)

Bare litt hekta, men må nok innse at min kropp ikke tillater meg å gjøre de samme sprellene som ‘alle de andre’. Det er bare å bite i det sure eplet, godta at man blir hengende litt etter. Koser meg som best jeg kan med å fange Pokemons når anledningen byr seg. Til dere jeg treffer der ute på min vandring, ha meg unnskyld om jeg snubler i ordene eller ikke klarer å stutre fram en setning.

Legger også inn en hilsen til min gode bloggvenn Jason Armstrong, eller selveste Nerd of the North! Hadde det ikke vært for Pokemon Go, så hadde vi kanskje aldri støtt på hverandre i kirkeparken hele to ganger. Pokemon Go: bringing people together since 2016. 

Vi fikk noen timer spilling i byen før serveren datt ned

Bikkja stakkars skulle bare visst hvor ofte Pokemons kom snikende opp bak han!

Fant en Magicarp som hadde klart å hoppe på land, snill som jeg er redda jeg den selvfølgelig

Pokemon Go er nå offisielt tilgjengelig i Norge! Kle på dere og kos dere ute uansett vær, ønsker alle lykke til med Pokemon fangsten uansett hvilket lag dere måtte spille for.

En hilsen fra Pokemon Trainer Lilleskygg3 aka

Mia

PS: Denne tøtta har nå endelig funnet touch screen hansker, så nå skal man ikke fryse fingrene av seg heller!

#gaming #pokemongo #pokemongotromsø #pokemongonorge #nordnorge #detfinnesikkedårligeklær #vær #værogvind #teamvalor #fellesskap #spill #sommerinord #sommer #itromsø #byvandring 

Fatiguen merker det – Men fy faen så artig med Pokemon Go!

De siste dagene har vi vært nesten konstant ute på farta, skal si denne kroppen merker det… sliten som fy! Det er ikke enkelt å spille noe som krever høy aktivitet når man har fatigue etter kreftbehandling. Trøster meg med at fysisk aktivitet er det eneste som har dokumentert virkning! Men er samtidig veldig glad for noen pauser i bilen, ellers hadde jeg aldri holdt ut.

Nye bekjentskaper
Det er lenge siden vi har vært så mye ute, uansett vær og vind. Og ikke minst møtt mange hyggelige mennesker, hvor ofte hilser man ellers på fremmede? Idag var jeg en tur innom Vardesenteret som befinner seg på sykehuset (UNN), det var et pokestop ganske nært, så forsøkte å snurre når jeg hadde mulighet. Plutselig ser jeg det glitrer så fint av ett litt lengre unna, i full fart føyk jeg ut døren! Damene som satt der så litt forfjamset ut. Når jeg kom til pokestoppen satt to hvitkledde å spilte, koselig å komme i prat med folk man kanskje ellers aldri ville ha møtt. For å si det enkelt, du treffer folk når du spiller Pokemon Go, uansett hvor du måtte befinne deg. 

Tirsdag var det Lure Party i 9000-byen!
En flott kar som leder gruppen Pokemon Go Tromsø på facebook arrangerte Lure Party i kirkeparken. Det møtte opp folk i alle aldre, alt fra tenåringer til godt voksne. En utrolig koselig ettermiddag med fanging av alt fra små til store pokemons. Herlig å høre jublende lykke når folk fikk en de ønsket! Denne dagen var det fred imellom lagene (Mystic, Valor og Instinct). Jeg håper virkelig vi kan holde slike fredfulle tilstelninger oftere, der alle bare kommer sammen uavhengig av fargen på laget sitt. Avisen Tromsø kom en tur innom for å dekke begivenheten. 

Klikk på bildet for å lese artikkelen (litt feilsitert, men vi tilgir journalisten)

Pokemon Go bringer deg til nye steder
Ikke bare treffer du folk, men du oppdager nye steder. Folk får rett og slett en oppdagelsesferd i egen by og området rundt! Om du ikke spiller så kan du tenke på det slik, rundt deg foregår det noe som man ikke ser med det blotte øyet. Før telefonen framfor deg, og en helt ny verden kommer til syne. En verden som får folk ut å gå eller sykle, oppleve nye steder og treffe folk de ellers aldri ville hilst på.

Man finner de små skapningene nesten overalt!

Ute i marka

I parken

På bussen!

Om jeg plutselig ikke oppdaterer bloggen så har det sine årsaker
1. Jeg er UTE!
2. Jeg er søkke sliten…
3. Jeg er søkke sliten….
4. Nevnte jeg 2 og 3?

Til sist er det vell bare å rope, GO TEAM VALOR!

Klikk på bildet for å komme til Team Valor Tromsø på Facebook

En Pokemonfrelst hilsen

Mia

#pokemongo #spill #gaming #pokemon #gottacatchthemall #spillefrelst #aktiv #mennesker #samfunn #itromsø

Opprydding i kråkereiret

Minuset med å ha kort hår er at det krever en opprydding litt oftere. Det begynner å bli lenge siden man ikke hadde et strå på hodet, men fortsatt opplever jeg frisørtimene som spesiell. Ikke i like stort omfang som når kjemohåret ble klippet bort, men det er ikke det samme som de engang var. Kan kanskje høres litt absurd ut for de som ikke har opplevd det.

Jeg drar til frisører å velger selv at håret skal bli klippet kort, det er mitt valg, jeg har kontrollen!

FØR

Tror den følelsen blir å sitte ganske lenge, kanskje vil den alltid være der. Når man har blitt frarøvet muligheten til å bestemme over egen kropp så er det viktig å kjenne på de øyeblikkene man tar egne valg over den samme kroppen. Det er ingen kjemikalier eller leger som bestemmer hva som skjer på toppen, kun meg.

ETTER


Det ble en hel del ryddigere i kråkereiret! Har endelig funnet frisørsalongen som våger å ta i saksa når de klipper, skal det være kort, så skal det være kort. 

En kortklipt hilsen

Mia

#frisør #frisyre #kortklipp #mmsalong #amfipyramiden #rottereir #førogetter #opprydding #personlig #hverdag