Hvem vant puppen, og hvor mye skrapte man sammen til rosa sløyfe?

Da er totalsummen av det vi har klart å skrape sammen endelig blitt telt opp og overført til riktig konto. Min kjære samboer og mamma har vært til god hjelp med å selge på deres arbeidsplass, og ikke minst har de stilt opp som stand kompanjonger i løpet av måneden. Uten dem hadde jeg aldri fått dette til å gå rundt! Litt av tanken under rosa sløyfe var også å bruke tiden sammen med noen man er glad i, det skal være sikkert at jeg fikk gjort. Uendelig takknemlig og glad for at jeg har en så flott familie som hjelper til.

For å ha det litt gøy på slutten hadde jeg en liten konkurranse gående, der man kunne gjette sluttsummen fra både salg av rosa sløyfe produkter og innsamling på nett. Det var ganske varierende gjetting, noen var langt fra det jeg vil kunne oppdrive alene med to kompanjonger. Det ser kanskje ut som man har sprunget rumpen av seg, men sannheten er at jeg ikke har gjort så veldig mye. Fire stands, å salg fra en liten pose er det vi har prestert å gjøre. Summen ligger derfor deretter, men litt ble det.

Hvem vant puppen?

Evelyn Sliper er den heldige vinneren av hekla-puppen med rosa sløyfe! Hun gjettet 20 000,- blank å var dermed nærmest totalsummen. Jeg sender deg en mail slik at jeg kan få sendt puppen i posten.

Tusen takk til dere andre for god deltakelse, artig med litt konkurranser. Litt gøy at så mange av dere hadde enda høyere summer i tankene. Kanskje til neste år?

Hva ble summen til rosa sløyfe?

*Trommevirvel*

Fra innsamlingen på Kreftforeningens nettsider, Pink is the new black ble det 3150,- Tusen takk til alle som bidro via internett!

Fra salg av rosa sløyfe produkter ble det en totalsum på….. 22 109,-  Tusen takk til alle de snille og gode menneskene som har kjøpt en sløyfe, bilskrape, nøkkelring eller annet. Det var en utrolig flott opplevelse å kunne få prate med dere når man stod på stand.

TOTALT INNSAMLET: 25 259,-

Lykkelig og fornøyd med summen vi klarte å samle inn. Enda en gang tusen takk til min kjære Sigurd og mamma for at dere hjalp meg i hele oktober! <3

Mvh

Mia

#rosasloyfe #rosasløyfe #innsamling #vinnerener #konkurranse #engasjement #familie #forskning #brystkreft

Blå DYNAMITT i MOVEember!

Nå beveger vi oss mot Movember, måneden da alt det rosa legges bort og barter trekkes fram. Nå retter vi oppmerksomheten mot mannfolkene og deres helse! Jeg og min gode venn Ernst Georg bestemte oss for å gjøre noe solidarisk sammen. Tanken var å vise at man på kryss av kreftdiagnoser, kjønn og alder faktisk kan støtte hverandre litt ekstra. Ernst Georg lever med uhelbredelig prostatakreft, og bruker sin historie til å øke bevisstheten rundt akkurat denne diagnosen. Farven til prostatakreft er blå, å det falt oss derfor naturlig å velge akkurat den. Jeg gikk gledelig fra rosa til blå sammen med han. Som Ernst Georg sier, sammen er vi DYNAMITT!


Blå Dynamitt!

Prostatakreft er den kreftformen som rammer flest menn, faktisk får 13 menn denne beskjeden hver dag! Det er ikke så vanskelig å tenke seg til da at denne gruppen trenger mer forskning, de trenger mer fokus. Det som gjør prostatakreft vanskelig er at det i mange tilfeller ikke er noen symptomer til å begynne med. Vi ønsker derfor at alle mannfolk tar symptomene på alvor! 

Symptomer:
– tynn og svak urinstråle
– hyppig vannlating
– vanskelig å tømme urinblæren
– blod i urinen
– smerter i rygg og skjelett

Det beste er at vi gjorde hele prosessen SAMMEN!


Når barten blir blå!


Ikke lenge til vi kan skylle ut å se slutt resultatet!


Fredagens utgave av Nordlys. Artikkelen kan også leses på nett, ‘Derfor har kreftsyke Ernst farget barten blå’

Jeg føler skryting er på sin plass å ønsker derfor å bemerke at Ernst Georg var min store inspirasjon når jeg farget håret rosa i oktober. Dette er nemlig ikke første gangen har gjør akkurat dette, han gjorde det samme i fjor, også da hos Stenersen frisør i Tromsø.  Denne mannen er en knalltøff kar som virkelig gir av seg selv, her kan du lese artikkelen fra ifjor på iTromsø, og se en liten videosnutt ‘Ernst har blå bart’.

9bvFrkvhfu

Stenersen Frisør på Instagram

Jeg håper fokus, åpenhet og bevisstgjøring på prostatakreft og menns helse generelt kan være med på å fjerne litt gamle tabu stempel. Noen ganger ønsker jeg å rope -HEI, selv om du er mann, så kan faktisk du også bli syk! Man er ikke ‘svak’ når man tar vare på seg selv å oppsøker lege!  Det kan faktisk redde livet ditt… tygg litt på den. Tenk så over hvor sterkt det egentlig er for denne mannen å stå fram med en diagnose som den vanlige mannen i gata ikke våger å prate om. La oss nå i Movember snakke om akkurat det. La oss fokusere på DERES helse!

Jeg måtte visst lage en helt egen Mo Sista for å kunne lage en egen side til meg og Ernst Georg. Måtte faktisk danne et lag, noe som gjør det hele enda bedre. For da har DU muligheten å delta sammen med oss! Jeg oppfordrer deg til å bli med på laget vårt, Blå Dynamitt!  Solidaritet er viktig! Du trenger ikke å farge verken barten eller håret blått, men stå gjerne sammen med oss. 

Vi blir veldig glad for alle donasjoner du gir til en god sak, klikk på linken nedenfor.

BLÅ DYNAMITT!

Hvordan delta på Movember?

1. Registrer deg.
2. Er du en Mo bro eller en Mo sista?
3. La barten gro!
4. Eller MOVE i Movember som er 30 min fysisk aktivitet om dagen.

Tusen hjertelig takk til gode Ernst Georg fordi han er den tøffeste mannen jeg noensinne har møtt! Og takk til Stenersen frisør som farget både hår og bart blå til anledningen, dere hjelper oss med å skape fokus og bevissthet rundt temaet. Tips til andre, ta dere en tur innom Stenersen. Dere har her to muligheter (om dere ikke vil farve håret eller barten). 1. Barber bort barten slik at dere kan anlegge ny i Movember. 2. Få en blå extension stripe i håret for å vise deres støtte! 

Støtt forskning på prostatakreft fra sofakroken!

SMS til 2277
(100 NOK og 200 NOK)

Skriv MO100 eller MO200 

Mvh

Mia

LINKER av interesse!

Doner eller bli en del av laget vårt Blå Dynamitt!

Les saken på Nordlys – Derfor har kreftsyke Ernst farget barten blå

Nettsiden til Stenersen Frisør

Følg Stenersen Friøsr på facebook.

Prostatakreftforeningen (PROFO)

#prostatakreft #profo #movember #blådynamitt #blåbart #stenersenfrisør #solidaritet #vennskap #mannehelse

To hint til konkurransen

I et forsøk på å få en siste innsats har jeg startet en liten konkurranse på bloggen min, ‘Gjett riktig  og vinn en pupp!’ Litt gøy må vi ha det helt på slutten. Jeg sender den til hvor enn du befinner deg i landet. Som nevnt tidligere er det lov å gjette på nytt når man har lest eller sett hintene.

To hint til konkurransen!

Husk at jeg er bare en person (pluss min mamma og samboer som har vært stand-kompanjonger, totalt fire stands). Summen ligger deretter.

Klikk deg inn på Gjett riktig og vinn en pupp for å delta!

Premien du kan vinne

La oss gi Rosa sløye en siste innspurt!

Mvh

Mia

#kreftsaken #rosasløyfe #rosasloyfe #pupp #engasjement #håndarbeid #hekling

En personlig vinkling på hvorfor du burde støtte kreftforskning

Som dere har lest har rosa sløyfe i år fokus på de som lever med uhelbredelig brystkreft. Tanken om tilbakefall, og i verste tilfelle med spredning er noe de fleste av oss er innom. For vi kjenner nå til livets lotteri, og at det på ingen måte er noen garantier.

Jeg vil derfor vinkle dette mer personlig, for å vise hvor viktig det er å støtte forskning på brystkreft. Den krefttypen jeg fikk het trippel negativ, den har ingen etterbehandling med ekstra medisiner for å minke sjansene for tilbakefall lik de andre brystkrefttypene (antihormon).  Den har heller ikke andre alternativ, lik den andre typen hissig brystkreft HER2- Positiv (herceptin). Per idag finnes det ingen gode alternativ om man skulle trekke det loddet som ga spredning. Det å kunne forske fram medisiner som fungerer til uansett type kreft blir derfor for å si det mildt, jævlig personlig! Hvem ønsker ikke å vite at det finnes noe som kan gi noen gode år om det verst tenkelige skulle skje? 

Det er en del forskning og studier som foregår der ute, og de alle gir meg håp. Et håp om at også vi en dag vil ha en medisin som minker risikoen for tilbakefall. 

“Den mest aggressive formen for brystkreft defineres som trippel-negativ for de aktuelle reseptorene og kalles basal-lignende brystkreft. Den står for 15-20 prosent av all brystkreft.” Fra forskning.no

Brystkreft står meg nærmest, det er derfor naturlig at jeg er ekstra engasjert rundt akkurat den typen kreft. Skulle ønske jeg kunne klone meg å være like engasjert på alle fronter. Skal prøve så godt det lar seg gjøre, litt er bedre enn ingenting.

De regner ut fra fem års overlevelse, det sies at det er iløpet av disse fem årene sjansen for tilbakefall er størst. På statistikken har brystkreft gode tall, men jeg vet at statistikken for trippel negativ viser noe ganske annet. Jeg ville ha skrønet om jeg sier at tanken om tilbakefall aldri streifer meg, men jeg velger å ikke tenke så alt for ofte på det. Jeg velger heller å bruke tiden på å leve! For hva er poenget, om man ikke nyter den tiden man har? Jeg ønsker ihvertfall ikke å se tilbake med anger. 

Jeg håper du gir en slant til Rosa sløyfe, så kanskje de som kommer etter meg kan få en medisin som minker sjansene for tilbakefall. Som minker sjansen for at de blir en del av 1 av 4 statistikken. Uten deres støtte ville det ikke vært noen penger å gi til forskning.

Doner gjerne til innsamlingen på Kreftforeningens nettsider, Pink is the new black!

Mvh

Mia

Diverse linker om trippel negativ brystkreft.

NRK – Nærmere behandling for aggressiv brystkreft

Forskning – Lys i tunnelen for aggressiv brystkreft

TNBCfoundation – Understanding triple negative breast cancer

#brystkreft #rosasløyfe #rosasloyfe #oktober2015 #trippelnegativ #personlig #engasjement

En rørende rosa lunsj på Smørtorget Kaffe & Mat

Jeg hadde egentlig planlagt å legge ut et helt annet innlegg idag, denne rørende endringen i planene må bare nevnes. Jeg hadde et ærend i byen av andre årsaker, men hadde hørt rykter om en Rosa lunsj på Smørtorget Kaffe & Mat. Selv om jeg ikke hadde noen å dele lunsjen med tenkte jeg det kunne være fint å ta turen innom. Kom inn i lokalet, kjøpte meg en muffing og kaffe, fant et ledig bord og slo meg ned. Fikk pratet litt med de hyggelige damene som jobbet der, alle kledd i rosa t-skjorter for anledningen. Lokalet var pyntet fint med rosa sløyfer og rosa hjertelys på bordene. 


Jeg la ut følgende bilde med tekst: 

“Når jeg først var i byen og trasket, så tar jeg like greit litt kvalitetstid med meg selv. Smørtorget kaffe og mat stiller med rosa lunsj! Kom gjerne innom om du vil skravle litt, jeg er ikke gnien på tiden.

Konsert 14.00 for de som ønsker å ta turen innom da”

9YLV3pGONw

Ja, det var faktisk slik min rosa lunsj startet. Alene på Smørtorget kaffe og mat, skulle ikke bli så lenge tenkte jeg. Der tok jeg feil, plutselig kom to flotte mennesker inn døren å lunsjen ble delt i godt lag. Kort tid etter kom enda flere kjente inn døren. Det endte med at vi måtte finne oss et større bord! Stemningen i lokalet var til å ta å føle på, koselig og gledelig.

Fra lunsj alene, til lunsj med over 10 stykker fordelt utover dagen!

Klokken 14.00 startet den musikalske underholdningen. Det som slo meg var at alle som opptredde hadde et personlig forhold til alvorlig sykdom eller kreft. Det var ikke bare rørende, det var sterkt! Under første sangen av Mats Svendsen klarte jeg å holde tårene tilbake, men kjente jeg måtte bite meg litt i kinnet for å unngå at de skulle sprette fram. Jeg holdt ut akkurat der og da til sangen var over. Utrolig rørende sang på nord norsk, hør den gjerne her på hans egen facebook side, Livet smile.

Neste sang tippet meg over kanten, Mats sin fremførelse av Livet smile hadde allerede satt sine spor hos meg. Det skulle ikke mye til. Trine Strand fremførte en dypt rørende sang, med en historie som gjorde den enda nærmere. Trine fortalte om sin mamma som fikk brystkreft for 11 år siden, og at hun ikke klarte å si med ord direkte til henne hvor mye hun betydde. Hun valgte derfor å gjøre det igjennom en sang. Tenk på betydningen bak sangen idet du lytter til den… Lukk øynene og nyt.

Trine strand – En ny dag


Jeg har dessverre ikke noen sang å vise til fra den siste damen som sang for oss, Karin Grønås Jernberg. Det jeg kan si at nå kunne snufsingen høres enda tydeligere rundt i lokalet. Tårer ble tørket, for så å danne nye. Det var nytteløst å kjempe imot følelsene! Sangen var skrevet til hennes mann, på slutten ser hun på han å begynner å gråte. Hennes gråt smitter videre på oss, det gjorde bare det hele enda sterkere. Karin kunne fortelle oss at hun for en knapp uke siden hadde fått beskjed om at hennes brystkreft hadde spredd seg. Altså ble hun for en knapp uke siden 1 av 4 statistikken, en av de som nå lever med uhelbredelig brystkreft. 

Sitter igjen med mange inntrykk, noen tårer, men også mye glede. Tusen takk til Smørtorget kaffe og mat som inviterte til en rørende Rosa lunsj. En opplevelse man ikke glemmer.

Mvh

Mia

#rosalunsj #smørtorgetkaffeogmat #inntrykk #rørende #brystkreft #godmusikk #oktober2015 #rosasløyfe #rosasloyfe

Kreftforskning i Tromsø

Idag har jeg vært på tildeling av forskningsmidler ved Kreftforeningen i Tromsø. For en fantastisk dag med flotte mennesker, rørende historier og god underholdning. Sist men ikke minst, det å kunne se hva pengene går til, å kunne se personen bak forskningen setter det hele i perspektiv. Hun ene forskeren satte sine spor hos meg, hun gliste fra øre til øre når hun fant ut at akkurat hennes prosjekt fikk midler. Om hennes entusiasme  og engasjement gjenspeiles i forskningen, ja da lover det godt.

Jeg ønsker med dette å vise alle som tviler der ute at alt du gir til kreftsaken går til et godt formål. Totalt 207 millioner norske kroner ble gitt til forskning, tenk det! Disse pengene har akkurat DU vært med å samle inn. Universitetet i Tromsø fikk 6,7 millioner til tre forskjellige prosjekter. 

Hurra for Kreftforeningen som gjør det hele mulig! Uten dere ville det ikke ha vært noen tildeling av forskningsmidler. Vi er evig takknemlig for all innsatsen og jobben dere gjør daglig.

Les artikkelen og intervjuet fra iTromsø her.

Det var en ære å holde en liten tale til forskerne, der jeg fikk fortalt hvor viktig forskning er for meg som en tidligere pasient. Jeg er ikke den beste til å ta imot komplimenter, blir ganske flau og litt ydmykt. Så om jeg kniste det litt bort, så er det forklaringen. Tusen hjertelig takk for alle gode tilbakemeldinger etter appellen, dere er alle så flotte!

Temaet er kanskje tungt og sårt, men håpet gir oss lys. Det å leve på best mulig måte, med minst mulig bivirkninger av medisiner. Det er vell i bunn og grunn det man jobber for, livet. Det var to flotte jenter der, som sammen med sin mamma virkelig vet hva det vil si å verdsette livet. Du kan følge denne flotte damen via hennes blogg, Det handler om å leve.  Der forteller hun åpent og ærlig sin historie med brystkreft, og hvordan det er å få beskjeden vi alle frykter, spredning.

De flotte jentene hennes har med ivrig engasjement startet sin egen måte å samle inn penger til kreftsaken. Ei lager flotte armbånd, som hun tar 130 kroner stykket for. Ble sittende en stund før jeg klarte å bestemme meg, de var jo alle så fine! De har også en egen innsamling på Kreftforeningens nettside, under den ærlige tittelen Støtt KreftforeningenGå gjerne inn å gi deres støtte. 

Les mer om deres historie på Nordlys (pluss artikkel)


Stolt eier av dette flotte armbåndet!

Jeg oppfordrer alle til å støtte kreftsaken på den måten som passer deg best. Din støtte, uansett hvor stor eller liten vil hjelpe oss mot målet! Din støtte hjelper å holde liv i håpet vi alle sitter med. Jeg håper at bildet øverst på siden vil kunne gi deg et visuelt bilde av hvor pengene går, at det faktisk sitter noen her i 9000-byen å får utført sin forskning takket være din støtte!

La oss avslutte med en CELLFIE!


Humor er viktig i hverdagen

Støtter du kreftsaken?

Mvh

Mia

#kreftforeningen #kreftforskning #forskning #uit #unn #kreftsaken #kreftrelatert #cellfie

 

En uke igjen

Da er vi inne i siste uken med Rosa sløyfe, men det er enda ikke for sent å gi din støtte! Er du i tvil hva pengene går til så anbefaler jeg at du leser ‘Dette går rosa sløyfe pengene til – Forskning i Norge (PRADA-studien)’. Dette er bare ett eksempel på hva pengene brukes til, for å belyse hvor viktig det er å støtte en god sak.

Doner gjerne til innsamlingen min på Kreftforeningens nettsider, Pink is the new black! 

hand holding pink breast cancer awareness ribbon
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

Til de som bor i Tromsø, jeg har enda en del produkter om du ønsker noe håndfast. Rosa sløyfe trenger ikke være noe du bærer på jakken, men kan like greit være noe så praktisk som en isskrape eller nøkkelhank. Poenget er uansett at du støtter en god sak!

Du tror det kanskje ikke nå, men sjansene for at du vil bli berørt er ganske stor. Det kan være deg selv, eller en som står deg nær. I år er fokuset på de som lever med uhelbredelig brystkreft. Den harde sannheten er at 1 av 4 blir aldri frisk. Denne gruppen har lenge vært i skyggen, lite omtalt. Ingen liker å bli konfrontert med døden. Men de er der, de trenger å bli sett, de trenger å bli hørt. De trenger bedre medisiner som ikke bare forlenger levetiden, men gir mindre bivirkninger. 

Minner om konkurransen jeg har gående ‘Gjett riktig og vinn en pupp!’

Mvh

Mia

#rosasløyfe #rosasloyfe #kreftsaken #forskning #engasjement 

Heklet Rosa sløyfe sjal (oppskrift)

For en tid tilbake heklet jeg meg et Rosa sløyfe sjal. 

Etter min mening ble det litt langt. Bortover, ikke nedover altså. Det ble alt for mye sjal hengende over, de lefsene ble litt iveien for armene mine. De eldre gardene (aldersgruppen som kan være mor til en 29 åring) sier jeg kan dandere med en pen nål eller lignende, så forsøkte med en fin liten rosa sløyfe perle pin. Nå er forsåvidt oktober snart over, så fikk ikke akkurat brukt sjalet så mye. Men litt gøy var det jo å lage det ihvertfall, det er vell kosen vi er ute etter med håndarbeid?


Oppgitt over tanken på å måtte rekke opp…igjen!
Jupp, bildet er fra før håret ble frisert og farvet rosa. Altså før oktober.

Ja, om vi ser bort fra alle da gangene heklingen kan gi grå hår! Som nevnt er det en stund siden det ble ferdig, det er enda lengre siden jeg faktisk begynte på sjalet. Måtte nemlig rekke opp to ganger, ble ikke fornøyd. Slik går det når man vet hvordan man vil ha det. Skal ærlig innrømme at jeg lett blir en liten hissigpropp når jeg plages, så forbannet hele sjalet ganske lenge! Husker faktisk ikke hvorfor jeg måtte rekke opp hele to ganger, tror jeg har fortrengt det… 

Men det ble ihvertfall ferdig til slutt!


La ikke merke til at sjalet hadde lagt seg i en brett øverst når bildet ble tatt. Pytt sann, slikt skjer!


Det ble litt langt.

Originaloppskriften er hentet fra Naztazia, anbefaler siden hennes da hun har mange oppskrifter å velge blant. Hun har også laget en video som viser veldig greit fremgangsmåten, legger den ved nederst. Dette sjalet, eller skjerfet vil jeg si kan egne seg til så mangt. Det er ikke utpreget sløyfete, du kan også skifte farve til din sløyfe. Nedenfor vil du finne oppskriften oversatt til norsk, ut fra hvordan jeg laget mitt sjal.


Nærbilde av sløyfene.

OPPSKRIFT OVERSATT TIL NORSK

Heklenål 4
Garn: Dale Freestyle (jeg brukte ca. 6 nøster, om jeg ikke husker helt feil. Lengde er helt opp til deg selv!)

Lag en løkke, legg opp 243 m

1. Hopp over de tre første m, st i den fjerde fra kroken. St i de resterende m, snu arbeidet.

2. 15 lm. Hopp over lm masken, deretter hopper over neste 3 lm. Kjm i neste maske. [15 lm. hopp over neste 3 lm. Kjm i neste maske] Repeter ut runden. Avslutt med 7 lm. Snu arbeidet.

3. Vri løkken (slik at det blir en sløyfe), 3 fm i toppen av løkken. 1 lm. Fortsett til neste løkke, repeter til siste løkke. På siste løkke, vri løkken og gjør 3 fm. 1 tst*, som er festet til bunnen av sløyfen. 3 lm, snu arbeidet.

4. Hopp over lm masken. St i alle maskene runden ut, også i lm.

5. Repeter rad 2.

6. Repeter rad 3.

7. Repeter rad 4.

Repeter til ønsket lengde.

Tst = Trippel stav. Kast tre ganger, totalt fire løkker på nålen. Før nålen igjennom masken, kast. Trekk igjennom to masker. Kast, trekk igjennom to masker. Gjentas totalt fire ganger.

Video fra Naztazia på Rosa sløyfe sjal


Kos deg med heklingen!

Minner om konkurransen hvor du kan vinne en heklet pupp! Den som intet våger, intet vinner. 

Mvh

Mia

#hekling #håndarbeid #rosasløyfe #rosasloyfe #sjal #skjerf #naztazia

Gjett riktig og vinn en pupp! (Konkurranse)

Som dere sikkert har fått med dere selger jeg Rosa sløyfe produkter nå i oktober. Her har man vært flittig å få familien til å delta. Å bruke tiden godt sammen er jo noe av fokuset til Rosa sløyfe i år (med tanke på uhelbredelig brystkreft). I den anledning har min samboer og mamma fått en pose med på jobb som de har hatt mulighet å selge fra. I tillegg har jeg og mamma hatt stand på Pyramiden og Nerstranda. Har du enda ikke fått skaffet noe rosa sløyfe stæsj? Da har du muligheten å treffe meg og min samboer på Eurospar Tomasjord lørdag 24 oktober fra ca. 11.00. 

Håper konkuransen kan være med på å gi en siste innspurt til Rosa sløyfe! Minner derfor også om nettinnsamlingen på Kreftforeningens nettsider, Pink is the new black!

Konkurransen går ut på følgende.

Klarer du å gjette hvor mye jeg har fått totalt innsamlet til Rosa sløyfe når oktober er over? Det inkluderer salg av Rosa sløyfe produkter og nettinnsamlingen. Legg igjen en kommentar på bloggen, så kan du vinne denne Rosa sløyfe puppen!

Husk å legg igjen navn og epost, slik at jeg har mulighet til å kontakte deg om du vinner. For hvert hint som gies er det lov å gjette på nytt!

HINT: Husk at jeg er bare en person (pluss min mamma og samboer som har vært stand-kompanjonger, totalt fire stands). Summen ligger deretter.

Jo flere som deltar, artigere blir det!

Mvh

Mia

#hekling #håndarbeid #rosasloyfe #rosasløyfe #konkurranse #pupp #vinnersjangse #gjettekonkurranse #innsamling #forengodsak #kreftsaken #kreftrelatert

Intervjuet av KK.no om Fatigue

For en stund siden kontaktet ei hyggelig dame meg fra KK.no, hun skulle lage en artikkel om fatigue og ønsket å høre om mine erfaringen. Dette er en del av ettervirkningene som jeg og flere med meg føler at blir litt forbi sett, eller misstrodd. Man skal jo være frisk etter kreftbehandling, eller?

Road sign with fatigue
Under behandlingen anså jeg det som normalt å være sliten, det hadde sin logiske forklaring. Jeg var klar som et egg på at opptrening etterpå skulle gå som en lek… der tok jeg feil. De to første månedene etter behandlingen var verst, følte jeg ikke kunne gjøre noe. Blant annet måtte jeg sitte å tørke meg etter en dusj, nå kan jeg i det minste stå.

Noen er totalt imot å bruke ordet fatigue, det betyr jo tross alt bare tretthet og utmattelse. Men jeg liker å bruke det for å kunne ha et tydelig skille på denne følelsen, og det å bare være sliten eller trett. For tro meg, det er en forskjell!

Fra artikkelen på KK.no Jeg ble visst 28 år igjen, men skal ikke klage på det! Forever young!

Fysisk aktivitet skal kunne gjøre fatigue bedre, men man må kjenne sine begrensninger. Jeg vet hvor min grense går, men hodet er ikke alltid like enig. Vil så gjerne gjøre alt som før. Noen vil nok rynke på nesen å tenke, men du er jo kvikk! Dere ser meg ikke på hjemmebane, dere føler heller ikke hvordan kroppen har det. Mye kan gjemme seg bak et smil, hyggelig tone, latter og et sminket ansikt. Missforstå meg rett, enkelte ting velger jeg med vilje å prioritere. Enkelt og greit fordi den tingen betyr så ekstremt mye for meg, å gir meg så mye mer livsgnist. Så noen ganger så gjør jeg det lille ekstra, for min egen del, for min egen lykke. Så tar jeg heller noen ekstra timer med avslapping hjemme i etterkant. Jeg lever også i den tro om at man bør unngå å bli passiv, da kan vondt fort bli værre.

Jeg støtter meg til denne setningen fra Kreftforeningesn nettside om fatigue,

“Tretthet er ikke nødvendigvis synlig for andre, mange ser langt mer friske og opplagte ut enn de faktisk er. Dette kan igjen medføre forventninger fra andre som det er viktig å snakke om.”  

Gleder meg til den dagen fatiguen blir borte, om den i det hele og store forsvinner. Forestill deg at du må planlegge alle gjøremål, slik at du får hvile i mellom. Forestill deg at du ikke kan sette opp to aktiviteter på en og samme dag, uansett hvor små de er. Du vet rett og slett ikke om det vil være en god eller dårlig dag. 

Jeg lurer stadig på hvordan framtiden blir. Vil jeg kunne jobbe eller studere? Vil hodet kunne henge med i svingene, huske beskjeder, eller tekst fra en bok? Hvor lang tid vil det ta før jeg føler meg like frisk som jeg burde være?

Det er viktig at omverden forstår at selv om man er frisk fra kreften, så er man ikke nødvendigvis frisk fra ettervirkningene etter kreftbehandlingen.

Mvh

Mia

#fatigue #kk #kreftrelatert #kreftbehandling #ettervirkning #kreft #brystkreft #bivirkning #tretthet #utmattet #intervju #artikkel #tilbaketillivet