Slekten din er verd å kjenne

Årets rosa sløyfe har fokus på arvelig brystkreft, noen ganger kan slekten din være verd å kjenne enda nærmere. Arvelig brystkreft er sjeldent, 2-5% av tilfellene skyldes arv. BRCA1 og BRCA2 er de mest kjente genfeilene når det gjelder brystkreft. Her ønsker jeg også å sette et merke på at BRCA2 kan gi arvelig prostatakreft også. De som har genfeil har en 60-90% sjanse å utvikle brystkreft iløpet av livet.

Fylles følgende kriterier kan du ta kontakt med din fastlege for henvisning til genetisk veiledning:
 

 • En nær slektning som fikk brystkreft før hun fylte 50 år, eller en med eggstokkreft ? uansett alder.
 • To nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, som i gjennomsnitt var under 55 år på diagnosetidspunktet.
 • Tre nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, uansett alder.
   

Women wearing pink tops and ribbons for breast cancer
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


Hvorfor er gentest og forskning viktig?

Alle yngre som får brystkreft testes automatisk, det er utrolig bra at vi har en slik ordning i system. Det å vite om man har en genfeil vil gi kvinner og menn en sjanse til å utføre forebyggende tiltak, eksempelvis å fjerne brystene preventivt eller hyppige kontroller. Det gir en hel familie muligheten til å redde livene til sine kjære. Forskning og kartlegging pågår i høyt tempo, men vi kan få det til å gå enda hurtigere, vi kan redde flere liv, flere familier. Kanskje har du en familiehistorikk som viser til høyere forekomst av brystkreft eller prostatakreft, og gjerne i ung alder (før 50). Ikke nøl med å kontakt fastlegen din, kjenn slekten din!


Retningslinjer for gentest etter kreftdiagnose:

 • Kvinner som får brystkreft før de er 50 år.
 • Menn som får brystkreft .
 • Kvinner under 60 år, som får kreft i begge brystene.    
 • Kvinner som får brystkreft og som har en nær slektning* med eggstokkreft.
 • Kvinner som får brystkreft og som har en nær slektning* under 55 år med prostatakreft.
 • Kvinner med eggstokkreft, uansett alder.


Rosa sløyfe 2016 - Slekten din er verd å kjenne Bær en rosa sløyfe i oktober for å vise solidaritet med alle de som har eller hatt hatt brystkreft, og ikke minst støtter videre forskning! 

Klikk på knappen for å se hvordan DU kan støtte

Hand pushing pink button for breast cancer awareness
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


Hva har du arvet fra din mamma eller pappa? 

En rosa hilsen

Mia


#brystkreft #arveligbrystkreft #arveligkreft #arv #hvaharduarvet #genfeil #brca1 #brca2 #genetikk #familie #helse #bevisstgjøring #støtte #kreftsaken #støttengodsak #kreftforeningen #brystkreftforeningen

9 kommentarer

frodith

04.10.2016 kl.18:39

Jeg har arvet fysisk pappas øyne og nese, mye utseende. Men mammas ukuelige optimisme og evne til å se lyst på ting. Ikke så mye sykdom :-) Bra med fokus på dette med kreft :-) Det rammer flere og flere :)

Mia - Alt annet enn A4

04.10.2016 kl.18:44

frodith: Du svarer akkurat som damene i snutten, de fokuserer på alle de andre gode ting de har arvet <3 For selv om de har kreft i genene, så er det ikke det de anser som den viktigste arven <3 Men viktig å kjenne slekta! Hihi, ser bare den andre meldingen, forstod den skulle være andre veien :p

frodith

04.10.2016 kl.18:41

Det skulle IKKE være en smiley til slutt, men det vet du nok... det var en sur en som var ment.. Klem <3

spisogspar

04.10.2016 kl.20:59

Ja kan nok være lurt å sjekke litt i familien hva som er arvelig å sånt ja...

Mia - Alt annet enn A4

04.10.2016 kl.21:48

spisogspar: Greit å ha i bakhodet om noe skulle dukke opp. Har man generelt liten historie med slikt i familien, så er det nok lite som tyder på genetisk :) Men man vet aldri, alle unge blir testet uansett. Det synes jeg er kjempebra!

Søtmonsen :))

04.10.2016 kl.21:39

Hehe.. En ting er sikkert å det er at jeg har arvet dette med å bli veldig emosjonell av min pappa <3 Sitter å sipper her jeg nå etter den filmen <3 Har arvet utseende av min mamma <3 Er mange andre ting også <3 Og er mye jeg skulle takket for, spesielt alt det de står for <3 Jeg har støtte på Facebook i år, med å få ei sløyfe på mitt profilbilde <3 :)

Mia - Alt annet enn A4

04.10.2016 kl.21:50

Søtmonsen ): Ikke sant! Det er så mye positivt man også arver fra sine foreldre <3 Så koselig! Hver ei krone hjelper på riktig vei :D

ordeneskraft

14.10.2016 kl.13:41

Viktig dette med å kjenne slekta. På den måten kan man få god oppfølging om man skulle ha en arvelig variant i familien.

Jeg har arvet mye av min far. Jeg har arvet hans genfeil, hans kroppsbygning, at vi tar lett til tårene og er veldig glad i barn og dyr :)

Mia - Alt annet enn A4

14.10.2016 kl.13:57

ordeneskraft: Tar lett til tårene her i gården også, både hysterisk morsomme, men også triste. Barn og dyr er så flott <3

Skriv en ny kommentar

Mia - Alt annet enn A4

Mia - Alt annet enn A4

31, Tromsø

Er en gigantisk nerd som har levd et alt annet enn A4 liv! 4 august 2014 fikk jeg diagnosen trippel negativ brystkreft. Nå er kreften behandlet og livet skal taes tilbake! Har fjernet filteret og skriver om temaer som gjerne går usagt, som er tabu å snakke åpent om. Skriver fra levra, vær derfor forberedt på velvalgte ord og litt galgenhumor. Ta gjerne kontakt på ingebrigtsen.mia@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits