Brystkreft hos menn

Kom over en rørende video på reddit, en herre med stadium 4 brystkreft som følger sin datter til alteret. Dette fikk meg til å tenke... hvorfor undersøker ikke mannfolk brystene sine?

Når man hører brystkreft tenker man ofte på damer. Farven for aksjonen i oktober er rosa, og vi tenker gjerne på det som en typisk jentefarve. Men visste dere at menn også kan få brystkreft? Det er kanskje ikke like allment kjent, og mange menn opplever det hele som tabu.

Årlig rammes 10-20 menn av brystkreft. På grunn av tabu rundt menn og brystkreft kommer de ofte for sent til undersøkelse og behandling, kreften har rukket å spredd seg (metastatisk brystkreft). Noen tenker kanskje det er en muskelknute eller en fettkul, føyer det av veien og utsetter. Det går sikkert over av seg selv tankegang. Selv jeg trodde det var en fettkul, hadde ikke dratt til legen om ikke min mamma oppfordret meg til det. Gå til legen!

Det mest vanlige symptomet hos menn er en smertefri kul nær sentrum av brystvorten, det er her det meste av brystvevet hos menn er. Dette betyr ikke at man skal utelukke andre kuler, få også de undersøkt av lege. Brystvorte som trekker seg innover er også en indikasjon. I bunn og grunn, de samme symptomene gjelder for kvinner gjelder også for mannfolk. 

Arvelig kreft hos menn er mer vanlig enn hos kvinner, ca. 20% av menn med brystkreft har genetisk tilknytning. 

Menn får samme behandling for brystkreften som damer, men om jeg har forstått det riktig så får alle menn fjernet hele brystet. 

Facebook har mange grupper for pasienter med brystkreft. For en tid tilbake kom temaet opp angående menn i disse gruppene, noen mente det var greit, andre ikke. Det er et dilemma, for mange kvinner ønsker å ta opp tema som går på intime soner, men ikke i nærvær av menn. Forståelig, vi er sårbare på mange områder der. Jeg vet om en gruppe som per idag har mannfolk som medlemmer, ønsker derfor å nevne den. Menn trenger også en trygg havn, noen de kan stille spørsmål til.

BRYSTKREFT heter den. 

Les mer om menn med brystkreft her.


Filmsnutten noen linket til på reddit. Rørende <3

Videoinstruksjon til brystundersøkelse for menn. (Engelsk)
mT6gX1_WSfE


Jeg ønsker med dette mannfolk til å ta tak, opplever de noe merkelig eller endringer i brystet, kontakt lege! 

Mvh

Mia 

#brystkreft #brystkrefthosmenn #rosasløyfe

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mia - Alt annet enn A4

Mia - Alt annet enn A4

31, Tromsø

Er en gigantisk nerd som har levd et alt annet enn A4 liv! 4 august 2014 fikk jeg diagnosen trippel negativ brystkreft. Nå er kreften behandlet og livet skal taes tilbake! Har fjernet filteret og skriver om temaer som gjerne går usagt, som er tabu å snakke åpent om. Skriver fra levra, vær derfor forberedt på velvalgte ord og litt galgenhumor. Ta gjerne kontakt på ingebrigtsen.mia@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits