Energibalanse i hverdagen - Hva er det?

Har du vurdert Energibalanse i hverdagen - Ernæring og fysisk aktivitet hos Montebellosenteret, men er litt usikker på hva det dreier seg om? Jeg vil her forsøke å ta for meg hva to ukers kurset inneholder, men ber dere være klar over at det kan variere fra gang til gang. Dere er også mennesker som vandrer på to bein, og har ulike forutsetninger og forventninger til et slikt opphold. 

Det handler om å finne energibalansen i hverdagen
 

Zen stones balance concept
Licensed from: dimol / yayimages.com


Ja, så enkelt kan det sies i en setning. Det handler om å finne balansen imellom fysisk aktivitet, hvile og kosthold. Man skal lære seg å spise sunt og bli mer aktiv i hverdagen, men samtidig følge dine egne begrensinger (slik mange av oss har etter behandling). Ikke bruk mer energi enn man kan gi ut. Vi fikk streng beskjed om å legge sten for sten, begynne i det små. Legger man for stort på helt i starten går man i den klassiske nyttårsforsett-fellen som halve Norge begår år etter år. 


Kort om de forskjellige elementene i kurset, merk at dette er bare en liten smakebit på hva vi lærte.


Samtalegrupper
Vi ble delt inn i samtalegrupper ut fra farge. På gruppen jeg og min samboer havnet på var det kun andre par, på det viset får man så likt utgangspunkt som det lar seg gjøre. Her skulle vi i første omgang prate litt rundt våre forventninger, og sette ned noen felles punkter. Vi satte oss SMART mål under oppholdet og til vi skulle reise hjem. Iløpet av de to ukene møttes gruppen jevnlig for å reflektere rundt felles og egne mål. Vi ga input til hverandre om løsninger på hindringer som man møter i hverdagen. Ikke alt er som på tv, så ikke la deg skremme av samtalegruppen.Foredrag om kosthold - Ernæringsfysiolog og Klinisk ernæringsfysiolog
Vi fikk den samme leksen som alltid. Spis variert, men alt med måte. Ikke overdriv inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt, ikke drikk mye alkohol. Begrens mengden sukker og salt i maten. Men vet du, alt dette er råd til en generelt sunnere livsstil. Tenk forebyggende mot mange livsstilsykdommer (og kreft). Få det meste kroppen trenger via kosten, så slipper du tilskudd.

Det viktigste når det gjelder kreft er å vite hvem du gir rådet til. 

To eksempler på totalt forskjellige levesett ut fra personen det gjelder. Her er en kostsirkel for noen som skal ned i vekt, mye grønt på tallerkenen, mindre av alt annet. 


Klarte ikke å finne en kostsirkel på internett som viser slik jeg skal leve nå for å gå opp i vekt. I bunn og grunn totalt motsatt av den du ser ovenfor. Jeg skal ha mye kjøtt og annet snadder, mindre grønt og brød. Siden jeg ikke klarte å oppdrive noen på nett, låner jeg denne fra foredraget.Matverksted 
Mat er ikke bare teori, det skal faktisk lages og spises. Vi hadde en felles økt med gruppen der vi fikk lage sunn og god frokost/lunsj. Siden jeg ikke skal ha gluten og laktose tilrettela de det slik at all maten ble laget laktosefri og glutenfri. De neste matverkstedene var valgfri, dessverre fikk ikke jeg anledning til å delta på dem.


Hjelper Sigurd med grøten.

Alle laget hver sin rett, jeg fikk æren av å lage muffin (de stod enda i ovnen når bildet ble tatt).Fysisk aktiviteter etter kreftbehandling foredrag - Idrettspedagog
Foredraget handlet litt om endringene som kommer under og etter behandling, der fatigue er en av de hyppigste senskadene. Det ble anbefalt å holde seg aktiv både under og etter kreftbehandling, da det har vist seg å gjøre bivirkninger mildere. Anbefalt er 30 minutter moderat trening om dagen (kjenn at du puster). Men man skal merke seg at iløpet av de to ukene snakket vi mye om hvor hardt man skal pushe seg, at noen ganger holder det å gå til postkassen. 

Livsstilsendring foredrag - Fysioterapaut, treningsekspert VG vektklubben og personlig trener
Denne dama var opptatt av at trening skulle være gøy, hun viste oss en liten snutt der trappen har blitt omgjort til et piano for å illustrere hvor enkelt det kan være. All aktivitet er aktivitet, de små hverdagslige handlingene våre kan være med på å endre livsstilen vår. Eksempelvis parker litt lengre unna døren når du skal på butikken. Ta trappen istedet for rulletrapp og heis. Et punkt som for meg er meget viktig, husk å hvile, tenk balanse! Spesielt med fatigue er det lett å trå over grensen for så å bli sofaliggende i X-antall dager.


Mestringsstratergier i en rehabiliteringsprosess - Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering
Denne karen var utrolig morsom og brutalt ærlig. Han satte oss virkelig på plass med hvor teit man er som går rundt å bekymrer som over ting man ikke får gjort noe med. Legg det i komposthaugen, å bruk det til å dyrke noe vakkert når tiden er inne. Du har sikkert forstått at han snakket en del rundt kognitiv terapi og metakognitiv terapi. Han ønsket også at vi skulle bytte ut enkelte ord som trening med å leve. Vi ente med å ofte referere til denne karen under resten av kurset. Lev i nuet, nyt, gi litt faen!


"Jeg ser så mange med vonde rygger og nakker. Det er så fint å komme til Montebello, det er så deilig å møte en skikkelig kreftpasient...for da er det ikke noe tull altså!"

Fysiske og valgfrie aktiviteter
Vi fikk muligheten til å prøve ut mange forskjellige aktiviteter. Bassengtrening, intervall med stavgang, trugetur, styrke med vektstang med mer. Det var egentlig bare fantasien som satte grenser. En ting skal jeg si dere, staver er ikke bare for eldre! Om du sitter med den tanken, rull den inn i et mykt teppe og kast den til havs. Her vil nok årstiden bestemme litt hva som lar seg utføre. Eksempelvis er det nok dårlig med skigåing og trugetur på sommerstid. De valgfrie aktivitetene var ikke bare fysisk, det var alt fra matverksted, klatring til foredrag. Her ble vi oppmuntret til å tenke på vårt eget behov, å velge ut ifra det. Mine valg falt derfor på foredrag/samtale om fatigue over to økter, gruppesamtale for oss skal OPP i vekt og individuell samtale med klinisk ernæringsfysiolog (fikk epikrise med meg hjem). Skulle ønske jeg hadde mulighet til å delta på mange av de andre aktivitetene, men har bare en kropp dessverre. De understreket også at hvile er en valgfri aktivitet som vi ikke måtte glemme.
Har du noen spørsmål om hvordan jeg ellers opplevde kurset, så ikke nøl med å ta kontakt. Det vil komme flere innlegg, blant annet hva jeg personlig har fått utav det og målene jeg har satt. 

Mvh

Mia

Klikk deg inn på Montebellosenteret for å se kursoversikten

#montebellosenteret #kreft #kurs #helse #tilbaketillivet #kreftbehandling #senskader #fatigue #kreftrelatert #fysiskaktivitet #ernæring #energibalanse

2 kommentarer

frodith

18.04.2016 kl.18:31

Det var sikkert veldig bra med det oppholdet :-) Og den maten så god ut :-)

Mia - Alt annet enn A4

18.04.2016 kl.22:31

frodith: De hadde nyyydelig mat der! :D I to uker har vi regelrett blitt bortskjemt til alle måltider

Skriv en ny kommentar

Mia - Alt annet enn A4

Mia - Alt annet enn A4

31, Tromsø

Er en gigantisk nerd som har levd et alt annet enn A4 liv! 4 august 2014 fikk jeg diagnosen trippel negativ brystkreft. Nå er kreften behandlet og livet skal taes tilbake! Har fjernet filteret og skriver om temaer som gjerne går usagt, som er tabu å snakke åpent om. Skriver fra levra, vær derfor forberedt på velvalgte ord og litt galgenhumor. Ta gjerne kontakt på ingebrigtsen.mia@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits