Markering av Verdens kreftdag på Vardesenteret

Vardesenteret i regi av Kreftforeningen og NORILCO inviterte idag til en utrolig flott markering av Verdens kreftdag. Utifra både tittelen og bildet har du allerede forstått at verdens kreftdag har fokus på den tause folkesykdommen. Hvorfor taus, og hvorfor folkesykdom? 

Tarmkreft – Cancer coli

Folkesykdom
Norge ligger på verdenstoppen i tilfeller med tarmkreft. Urovekkende, men sant! Det er kun to andre kreftsykdommer som har flere tilfeller, prostatakreft og brystkreft. Både hos kvinner og menn er tarmkreft på en god nummer to, deler vi kjønnene ligger tarmkreft på andreplass og ikke tredjeplass. Det er omlag 4000 personer i året som får tarmkreft her i landet. Så hvorfor snakker vi ikke om en så vanlig sykdom?

Tabu-sløret gjør sykdommen taus.
Det uroer meg at vi legger dette tabu-sløret over tarmkreftdiagnosen. La oss sammen rive av sløret, vise at den syke ikke skal trenge å skjemmes over sin diagnose. De som har hatt eller har tarmkreft bør ikke føle at deres sykdom er for ‘skitten’ til å prate om. De med pose på magen har like mye rett til å hoppe i bassenget som både du og jeg uten å føle at de får stygge blikk. For å få mer åpenhet kreves det noen få modige sjeler, men også mer informasjon til folket. Vi må våge å snakke sammen om tarmkreft! En enda større grunn til mer åpenhet er at folk da oppsøker hjelp når symptomene først melder seg.

Vet du symptomene på tarmkreft? Det gjorde ikke jeg før… Når det er en så vanlig sykdom, så bør vi være mer bevisst.


Klikk her for å lese mer om tarmkreft hos Kreftforeningen.

Kort om markering på Vardesenteret.

Velkomst
Distriktssjef for Kreftoreningen i Tromsø ønsket alle velkommen og åpnet med noen gode og flotte ord til alle som hadde møttopp til markeringen. Hun siterte noen sterke ord fra Heidi Ryste, “Er det mulig å gå rundt og ønske at du hadde brystkreft eller kreft i en føflekk? Ja, mange av de som har tarmkreft gjør faktisk det. Fordi det er flaut å snakke om kreften i tarmen. ” 

Musikalsk innslag
Den flotte dama fra det lokale Tromsø bandet FrankenTone stilte opp med sin nydelige stemme, Frank hadde en god reserve for anledningen. God musikk er godt for sjela, tusen takk til dere to som stiller opp å gleder andre. Om du noen gang kommer borti at de skal spille, ikke nøl, denne stemmen er verd å få med seg!

NORILCO (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft)
Lederen i NORILCO, pratet litt rundt deres arbeid og hva slags tilbud det er å finne hos dem. Det å være medlem i en forening gir et fellesskap i seg selv. En plass der man finner likesinnede som har opplevd mye av det samme, det vet hvordan det er. Er du i målgruppen anbefaler jeg å ta en titt på siden deres.

Populærvitenskapelig innlegg: “Tarmkreft, forekomst og behandling” ved Rolv-Ole Lindsetmo, professor og overlege ved gastrokirurgisk avdeling. 

Lang tittel, men utrolig interessant foredrag. Lindesetmo skulle egentlig bare prate i 15 minutter, men det varte nok mye lengre enn som så. Ikke at det gjorde noe, tror de fleste satt å lyttet med ørene på stilk. Noen interessante punkter som jeg måtte notere meg underveis:

– I utlandet er det vanlig med screening for tarmkreft i 45-50 års alderen. Dette jobbes det nå med å få på plass i Norge.

– Ca. 40% av pasientene får endetarmen fjernet å må ha stomi (pose på magen)

– Er du under 60-65 år når du får diagnosen tarmkreft vil det bli foretatt gentest med intervju i forkant og kartlegging av familiehistorikk.

– Den vanligste genfeilen er Lynchs syndrom.

– 40% får kikhullsoperasjon.

– UNN er ledende innen tarmkirurgi i Norge, spesielt kikhull. Andre sykehus sender sine kirurger hit for å få enda mer finspisset kompetanse.

– Et sykehus må ha minimum 5 tarmkreftoperasjoner i året for å kunne drive med denne typen kirurgi. UNN har 80-90 operasjoner i året.

Jeg kunne ha laget denne listen MYE lengre, men da tror jeg nesten det hadde blitt en avhandling. Blant annet var det meget interessant å høre om hvordan de utfører operasjonene. Utgående og inngående polypper, der en utgående polypp var enklere å fjerne kirurgisk. Hvordan de velger ut snitt fra tarmen, og hvorfor den ene siden gjerne kan ha større svulster enn den andre.

Jeg håper også du blir mer bevisst på endringer i kroppen. Og ikke minst oppsøker lege om du opplever noen symptomer, ikke vent. Det er din kropp og ditt liv vi snakker om.

Mvh

Mia

#kreftsaken #tarmkreft #magetarm #kreftdagen2016 #kreftkamp #åpenhet #tabu #folkesykdom #stomi #posepåmagen #helse #kreft #norilco #kreftforeningen #vardesenteret #unn #tromsø

3 kommentarer
    1. ordeneskraft: Ja, etter prostata og brystkreft. Sånn sett er tarmkreft den tredje hyppigste, men om vi deler det i kjønn kommer den på nummer to vil jeg si. Utrolig at det ikke er mer fokus på en sykdom som er så hyppig! I 2016 bør ikke slikt være tabu.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg