Soldagen, høydepunktet i Tromsø

Soldagen er som kjent dagen da sola vender tilbake etter en lang mørketid. Datoen kan variere fra sted til sted, vi er jo et langstrakt land. Men akkurat denne dagen er det Tromsø sin tur. Hvilken betydning dagen har andre steder i landet vet jeg ikke, kanskje de feirer den for kosen sin del? For hvem vil ikke ha solboller. I 9000-byen er ihvertfall denne dagen grunn til å feire, et høydepunkt i nord. Jeg våger å si nesten like spesiell som lillejulaften.

Det er litt gøy å observere folkets iver i tiden før soldagen, vi bygger oss på en måte opp mot selve dagen. Kan ikke telle hvor mange bilder som har blitt lagt ut på facebook med tittelen 'Snart kommer hun!' der man såvidt skimter noen solstråler som presser seg fram bak fjellene. Fargene er og har vært magiske på himmelen. Er det noe vi nordlendinger er stolte av så er det naturen vår, fargespekteret som spiller på himmelen. Alle er så glade i påvente av sola, å selve soldagen er spesiell for oss som har mørketid deler av året.

solen ligger lavt og gjemt bak fjellene, men gir til gjengjeld en fantastisk farve på himmelen!

29.12.15 

Når soldagen stod for døren så begynte praten å gå rundt solboller og feiringen av solens tilbakekomst. Det hadde meldt overskyet, men det satt ingen demper på stemningen. For vi alle vet, bak skyen er det solskinn!

Det er en helt spesiell stemning i byen når Tromsøfolket vet at solen snart skal vise seg igjen.

Man ser tydelig at det ikke er lenge igjen før solen er synlig på himmelen.

14.01.16 beklager gjenskinnet av lampen. 

Fikk en litt lei melding fra min samboer. Han hadde vært innom Kræmer og Coop Extra for å se etter solboller til lunsjen, begge plassene var helt fri. De hadde med bringebær på Kræmer, men hallo... solboller skal ha gult vaniljefyll! Solbollen skal jo symbolisere at solen vender tilbake, ikke dommedag eller hva enn annet rødt kan stå for. ITromsø melder at Bakehuset Nord-Norge laget 45 000 solboller til anledningen, som visstnok var maks kapasitet. Kjære dere, bollene deres holdt ikke til klokken 11.00 engang, de var jo utsolgt! En anbefaling til neste år, lag enda flere boller. Hva med de stakkarne som ikke hadde mulighet til å få seg en bolle eller to i arbeidstiden? 

Jeg har dessverre ikke fått tatt noen bilder av solen, men fikk min samboer til å knipse noen dagslysbilder fra arbeidsplassen sin. Jeg var nok litt treg med å høre hvordan forholdene var ute, dagen hadde bare plutselig passert.

Tromsdalstinden, Ishavskatedralen og litt av brua. Det er vell de tre man finner flest bilder av fra både fotografer og på postkort.

21.01.16, klokken 13.00.

Himmelen er fin uten selve sola også.

21.01.16, klokken 13.00.

Har soldagen like stor betydning der du bor?
For de som feiret idag, fikk du spist noen solboller?

Mvh

Mia

#soldagen #livetinord #mørketid #solavendertilbake #bakskyene #markering #feiring #solbolle #nordnorge #itromsø #tromsø #tromso #9000byen

4 kommentarer

Lisa Rorvik

21.01.2016 kl.16:10

Kjempe fine bilder :) (Giveaway på min blogg med fine premier, bli gjerne med)

Tone

21.01.2016 kl.16:33

Å, soldagen er viktig her også. Men jeg tror ikke akkurat at behovet for solboller er så stort og vanlig her.

Så nydelige bilder. Det er helt spesielt det lyset som er i Nord-Norge nå.

Du får spørre kjæresten din om han ikke kan bake solboller til deg i kveld. Så kjipt uten, når man først har gleda seg til det. :)

Mia - Alt annet enn A4

21.01.2016 kl.16:48

Lisa Rorvik: Tusen takk! Skal ta en titt :)

Mia - Alt annet enn A4

21.01.2016 kl.16:49

Tone: Ja, vi er heldige med lyset <3 Jeg kan ikke spise slikt, var han som ble skuffa. Vi skal se om de har på en annen butikk litt senere :) Solboller må man ha!

Skriv en ny kommentar

Mia - Alt annet enn A4

Mia - Alt annet enn A4

31, Tromsø

Er en gigantisk nerd som har levd et alt annet enn A4 liv! 4 august 2014 fikk jeg diagnosen trippel negativ brystkreft. Nå er kreften behandlet og livet skal taes tilbake! Har fjernet filteret og skriver om temaer som gjerne går usagt, som er tabu å snakke åpent om. Skriver fra levra, vær derfor forberedt på velvalgte ord og litt galgenhumor. Ta gjerne kontakt på ingebrigtsen.mia@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits