Pink is the new black - Rosa sløyfe innsamling

De fleste lesere av denne bloggen har nok fått med seg at jeg fikk brystkreft høsten 2014. 28 år gammel kom beskjeden som lyn fra klar himmel, diagnosen ble gitt, trippel negativ brystkreft. En verden som for meg var så fjern, ble plutselig så alt for virkelig. Det er den harde sannhet når det gjelder kreft, den har ingen aldersgrense, den diskriminerer ingen. 

I den forbindelse har jeg startet innsamling, satt målet på 6000 norske kroner. Sammen med dere kan jeg kanskje nå det, selv om det er en smule høyt. Starter tidlig? Siden bør jo være klar til oktober, å da må man nesten starte litt før. Jeg blir nok å minne dere på siden utover den rosa måneden, håper så mange som mulig benytter seg av den til å gi en liten slant til rosa sløyfe. Hvorfor navnet Pink is the new black? Fordi jeg håper også du velger å synliggjøre din støtte ved å bruke rosa sløyfe eller annet.
Sjansene er store for at akkurat ei dame (eller en mann) i ditt liv vil bli berørt av brystkreft. Hver 12 kvinne opplever å få diagnosen, 80% er over 50 år. Ønsker å understreke at også menn kan få brystkreft. Brystkreft er ikke bare én sykdom, men mange. I et forsøk på å synliggjøre akkurat dette bruker jeg bevisst å si trippel negativ brystkreft istedet for kun brystkreft. På grunn av de mange forskjellige typene brystkreft trengs det stadig mer forskning på området, men også forbedringer på andre plan. 

Min forkortede ønskeliste er som følger:

- Persontilpasset behandling. De fleste får så skreddersydd behandling som overhodet mulig. Men med mer forskning vil de stadig finne ut hva som er nødvendig og ikke. Mange kunne på det viset ha unngått hard cellegift. Som min kirurg sa, kanskje 1 av 20 egentlig trenger cellegift, men de vet ikke hvem. Forskning kan gi oss svaret!

- Unngå varige skader etter operasjon. Den harde realiteten er at flere sliter etter operasjon, ikke bare på grunn av endret fysisk utseendet. Noen får lymfødem, å mye plager knyttet til dette. En del får brystbevarende, men noen må fjerne bryst(ene). Et slikt inngrep kan gi varige nerveskader, man blir aldri den samme igjen. Med forskning vil kanskje slike store inngrep en dag ikke være nødvendig. 

- Alle pasienter bør føle at de har fått den rekonstruksjonen de har krav på. Med det tenker jeg i hovedsak estetisk. Jeg ser dessverre stadig damer som får beskjed om at kirurgene nå har gjort sitt siste forsøk på å rekonstruere. Disse kvinnene står igjen med bryster som IKKE er like, som ikke er tilfredstillende i forhold til hva vi tenker et bryst skal være. Disse kvinnene bør bli hørt! Forskning kan kanskje med tiden gjøre rekonstruksjon enklere og hurtigere, selv for stråleskadet hud.

- Forlenge og forbedre livskvaliteten til de med metastatisk brystkreft. Livskvalitet for meg er viktig å fokusere på. Man skal ikke bare leve, man skal også leve best mulig under de rammene man har. God oppfølging, alle medisiner som kan taes bør være tilgjengelig. 

- Forebyggende medisin til trippel negativ brystkreft. Denne drømmen kommer jeg ikke foruten. Lik hormonfølsom har antihormoner, og HER2-positiv har Herceptin håper jeg en dag Trippel Negativ vil ha sin medisin. Slik at også vi kan føle en viss trygghet i etterkant.

- Bedre forståelse og behandling av ettervirkninger fra kreftbehandlingen (cellegift/stråling). Vi får gjerne ramset opp listen med bivirkninger, men det er få eller ingen som tar imot oss etter behandlingen. Det skulle ha vært et eget opplegg når man er ferdig med behandlingen. Vi skulle ha fått en innføring i hvordan å komme oss hurtigere tilbake på beina. Her kan psykolog og opplæring i kosthold og trening komme godt med. Hva kan VI gjøre for å bli bedre på hjemmebane? Et slikt opplegg vil gagne samfunnet i det lange løp.

- Bevisstgjøring, få flere til å utføre selvundersøkelser. Jeg er et godt eksempel på ei der kreft var fjernt fra tankene. Dette jobber Rosa sløyfe med hvert eneste år, men jeg vil si det punktet aldri helt vil bli borte. Det er noe man stadig må minne damer (og menn) på. Undersøk brystene dine!

Ønskelisten er lang, med deres hjelp kan flere punkter nås! Som dere sikkert aner, så er det mange langsiktige mål, eller håp som jeg liker å kalle dem. Flere punkter som krever intens forsking, prøving og feiling. Mye som kan ta år, men et lite steg i riktig retning gir håp.

Hva er Rosa sløyfe?

Nå om dagen tenker vi ikke stort over det. Ja, noen er faktisk så frekk at de sier det blir for mye fokus. Men hvorfor har vi dette fokuset på den rosa sløyfa i oktober? Du tror det kanskje ikke, men konseptet er ikke så gammelt. Det startet tidlig på 1990-tallet, og har siden den gang vokst seg større. På lik linje med annen sykdom ble brystkreft heller ikke snakket om. Via den rosa sløyfen ble folk mer bevisst, det ble en enklere måte å snakke om temaet. Kosmetikk industrien ble med på laget, å sløyfen ble mer vanlig i kommersielt brukt. På denne måten har sløyfen to formål, den bevisstgjør oss på brystkreft, men samler også midler til videre forskning.

I år har rosa sløyfe fokus på de som lever med kreften, også kjent som metastatisk brystkreft. Den harde sannheten er at én av fire aldri blir frisk, for disse er tiden dyrebar. Hjelp oss å hjelpe de som trenger det. Hjelp oss å rette fokus mot disse kvinnene (og menn) som trenger det mest.

All forskning er et steg i riktig retning. Jeg oppfordrer alle damer (og menn) til å undersøke brystene sine ofte. Dusjen er en fin plass, de skal vaskes uansett! 

Tusen takk for at akkurat DU hjelper! Del gjerne linken videre :)


Mvh

Mia

#brystkreft #pinkisthenewblack #rosasløyfe #pinkribbon #rosaoktober #innsamling #kreftinnsamling #kreftrelatert #helse #kreft

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mia - Alt annet enn A4

Mia - Alt annet enn A4

31, Tromsø

Er en gigantisk nerd som har levd et alt annet enn A4 liv! 4 august 2014 fikk jeg diagnosen trippel negativ brystkreft. Nå er kreften behandlet og livet skal taes tilbake! Har fjernet filteret og skriver om temaer som gjerne går usagt, som er tabu å snakke åpent om. Skriver fra levra, vær derfor forberedt på velvalgte ord og litt galgenhumor. Ta gjerne kontakt på ingebrigtsen.mia@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits