En statusoppdatering om at du har diaré vil aldri øke bevissthet rundt brystkreft.

Jeg forstår at du vil det godt, at du tenker dette er noe kvinner kan delta på for å øke bevisstheten rundt brystkreft. Men sannheten er at en statusoppdatering om at du elsker noen, at du er fri for toalettpapir, eller bare et hjerte vil aldri øke bevisstheten rundt brystkreft, eller summen til forskning. Det er noe folk poster for gøy, der og da, i neste sekund er det hele glemt. Vi er ikke i september enda, å allerede har statusene startet.

Breast cancer awareness graphic
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


Det spiller ingen rolle hvem som har sendt hva (har fått flere), for jeg vet at det egentlig er godt ment. Men ønsker å øke deres bevissthet rundt det hele, og på slutten gi dere noen andre alternativ. La oss se på de to som går nå.Et hjerte på veggen er ganske uskyldig, ingen stor greie det. Men det er to ting jeg reagerer på.

- For det første er det ikke bare kvinner som får brystkreft, mannfolk er også utsatt. Nei, det er ikke i nærheten like mange, i 2013 var det 36 menn med diagnosen brystkreft. Få, men mange nok til at tabustemplet de opplever bør rives bort. De bør slippe å føle seg så jævla utfor og alene! 

- For det andre nevnes det brystkreft forsknings uke. Vidt meg bekjent er det ingen uke dedikert til brystkreft forskning, derimot forskes det året rundt. Innsamlinger av midler til forskning og bevisstgjøring foregår som regel i oktober under rosa sløyfe.Denne går igjen år etter år, den sier i det minste ingenting om forskning, men kun bevisstgjøring. Det er veldig gøy å legge kryptiske meldinger på facebook statusen sin, eller hva? Men hvordan øker dette bevisstheten rundt brystkreft? På ingen måte, du kan greit fjerne ordet og folk ville fortsatt ha postet den. Den andre store feilen med denne er bruket av ordet gift, "ikke bli den som ødelegger leken, plukk din gift fra en av disse..."Forsøker de å være artig, skal det være et ondt ordspill, som om statusoppdateringen er deres føkkings cellegift? Fikk kroppen pumpet full av gift så det holdt, trenger ikke skrive at jeg har sluttet å bruke undertøy.

Om du virkelig ønsker å øke bevisstheten rundt brystkreft har jeg tre anbefalinger.

1. Støtt rosa sløyfe i oktober. Her er det mange muligheter, du kan kjøpe en fin liten pin, magnet til bilen, eller donere en liten slant til brystkreftforeningen. 

2. Om 'hemmelige' statusoppdatering er din greie kan jeg her og nå lage en liten en til deg, som også vil øke bevisstheten rundt brystkreft.

Tekst du kan klippe og lime inn i chatten på FB:

Jeg undersøkte mine, ønsker med dette at du skal ta en egen selvundersøkelse. Sett to @@ på statusen din for å vise at du har undersøkt dine bryster!
Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner, hver 12 kvinne opplever å få brystkreft. Å bli kjent med egne bryster øker sjansen for å oppdage brystkreft tidlig. Spre denne linken slik at damer vet hva de skal kjenne etter! https://kreftforeningen.no/rosasloyfe/om-brystkreft/selvundersokelse-av-brystene/

Breast cancer
Licensed from: BDS / yayimages.com

 

3. Den siste la jeg faktisk ut ifjor, kombiner den gjerne med den ovenfor. I stedet for å lage en tullestatus legg ut en bokstav tilsvarende din støtte og et hjerte. Det trenger ikke være penger med i bildet, men det å gi en hjelpende hånd til kreftsaken duger i massevis (strikking av luer, frivillig på andre måter). Støtter du en annen forening bruk deres bokstav først, deretter et hjerte. Alle krefttyper trenger alltids mer til forskning! Om du ikke ønsker å legge ved en forklaring på din bokstav og hjerte, så kan du gjerne legge ved linken fra ifjor.

K <3 = Kreftforeningen
B <3 = Brystkreftforeningen
H <3 = Hjelpende hånd

Håper med dette at vi kan lage en ny trend på facebook, en som faktisk setter fokus på bevisstgjøring rundt brystkreft. Klipp og lim gjerne teksten fra nummer punkt 2 om du ønsker å bruke den, det er lov å gjøre endringer på teksten om du har en bedre formulering.

Mvh

Mia

Diverse linker:

Innlegg fra ifjor 'La oss starte en ny FB trend'

Kreftforeningen

Brystkreftforeningen

Selvundersøkelse

Menn med brystkreft

#brystkreft #kreft #bevisstgjøring #selvundersøkelse #rosasløyfe #oktober #forskning #kreftforskning #brystkreftforeningen #kreftforeningen #ug

2 kommentarer

Tone

30.08.2015 kl.17:16

Å, nå sier du noe som jeg tenkte masse på i fjor da jeg var så dum å trykke liker på en sånn fb- innlegg. Jeg fattet ikke hva det hadde med brystkreft å gjøre. Følger oppfordringen din, den var kjempelur. Kopierer og limer inn i fb. :)

Mia - Alt annet enn A4

30.08.2015 kl.18:17

Tone: Ja, jeg har jo også havnet i den at man har klikket liker. Spesielt når noen sa de var forelska. Gjør det, kanskje noen tar en selvundersøkelse etter å ha lest fra akkurat deg :) Som regel er det kvinnen selv som oppdager endringer. Ha en fin dag :)

Skriv en ny kommentar

Mia - Alt annet enn A4

Mia - Alt annet enn A4

31, Tromsø

Er en gigantisk nerd som har levd et alt annet enn A4 liv! 4 august 2014 fikk jeg diagnosen trippel negativ brystkreft. Nå er kreften behandlet og livet skal taes tilbake! Har fjernet filteret og skriver om temaer som gjerne går usagt, som er tabu å snakke åpent om. Skriver fra levra, vær derfor forberedt på velvalgte ord og litt galgenhumor. Ta gjerne kontakt på ingebrigtsen.mia@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits